Профілактика гострих кишкових захворювань, ботулізму

Гострі кишкові інфекції – це велика група захворювань, серед них поширені: дизентерія, харчові токсикоінфекції, гострі ентероколіти, сальмонельози, гепатити, ботулізм, черевний тиф та інші. Захиститися від них на 100 відсотків практично неможливо, адже основних збудників кишкових інфекцій – патогенних і умовно-патогенних бактерій – можна зустріти всюди.

Кишкові інфекції передаються через уживання забрудненої їжі та води, під час купання у водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах. Гострі кишкові інфекції (надалі ГКІ)  — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. На сьогодні в структурі інфекційних захворювань вони поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям.

З метою особистої профілактики гострих кишкових інфекцій, в т.ч. особливо-небезпечних хвороб  слід дотримуватись наступних правил:

  • уникати купівлі продукції на стихійних ринках (зокрема молочну продукцію, рибу);
  • вживати тільки гарантовано безпечну воду й напої (кип’ячена вода, питна вода й напої промислового виготовлення);
  • уникати вживання сирих морепродуктів, «бомбажних» (здутих) консервованих продуктів;
  • перед вживанням ретельно мити фрукти, овочі проточною водою, ошпарювати окропом;
  • вживати їжу, що піддалася ретельній кулінарній обробці й залишається гарячою;
  • ретельно мити руки їх з милом перед приготуванням і прийманням їжі, після кожного відвідування туалету та перебування у транспорті;
  • дотримувати чистоту у помешканні й місцях загального користування, не залишати їжу відкритою, брудний посуд відразу забирати й мити;
  • особливо ретельно оберігати від забруднення харчові продукти (пилу, комах), що вживаються без попередньої теплової обробки, молоко кип’ятити.

Найпоширеніші симптоми прояву гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть  своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей! 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

вгору